Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Neum - centrum levných nákupů

Do Bosny a Hercegoviny se dnes jezdí převážně na hory, nebo za poznáváním památek zdejších krásných historických měst. Pokud byste však chtěli v této balkánské zemi trávit dovolenou koupáním v Jadranu, můžete. Jen se budete muset spokojit s omezeným výběrem letovisek - je zde totiž pouze jedno - jmenuje se Neum.

Bosna a Hercegovina neoplývá zrovna dlouhým pobřežím, proto nepatří mezi země, které turisté primárně vyhledávají kvůli plážím a možnostem koupání. Samotný jih chorvatské Dalmácie je v délce pouhých 9 kilometrů protnut územím Bosny a Hercegoviny, které se táhne až k pobřeží Jaderského moře. Do moře pak vybíhá ještě dlouhý bezejmenný poloostrov a tak se Bosna a Hercegovina může pochlubit celkem cca 25 kilometrů dlouhým pobřežím. Vzhledem k tomu, že se bosenský kousek pobřeží nachází na trase mezi chorvatskými městy Split a Dubrovník, všechny autobusy směřující po pobřežní silnici dále na jih tímto úsekem projíždí. Dochází tak k přestupu státní hranice mezi Chorvatskem a Bosnou, a proto je třeba mít s sebou cestovní pas. Na hranicích se sice provádějí kontroly jen občas, ale v případě, že by někdo platný pas nepředložil by mohly nastat komplikace.

Neum, Bosna a Hercegovina

Jediným městem ležícím na bosenském pobřeží Jaderského moře je Neum, v němž žijí necelé 2 tisíce obyvatel (převážně chorvatské národnosti). Historie Neumu sahá do konce 14. století a město má tak bohatou minulost. Bylo součástí Dubrovnické republiky i Osmanské říše. Území od města Klek po Neum přenechala po krétské válce Dubrovnická republika Turecku, aby neměla společnou hranici s obávanou Benátskou republikou. Ve 20. století zažil Neum největší rozkvět, který byl způsobem zájmem ze strany turistů. Vystavěno bylo mnoho ubytovacích zařízení, zábavních a stravovacích podniků i nákupních center. Kromě velkých hotelů nabízejících prvotřídní služby se zde nachází také příjemné apartmánové domy s rodinnou atmosférou.

Neum má výborné klimatické podmínky, patří dokonce mezi jadranská města s nejvyšším počtem slunečných dní za rok. Z jedné strany je obklopen vysokými horami a ze strany druhé jej lemují krásné pláže omývané průzračnými vodami Jadranu. Pláže jsou převážně oblázkové s pozvolným vstupem do moře a místy se vyskytují také betonová plata. Moře je podél celého bosenského pobřeží velmi čisté. Vzhledem k tomu, že nedaleké bosenské vnitrozemí pokrývá doslova panenská příroda, začala se v Neumu rozvíjet také agroturistika. Dá se zde tak strávit příjemná dovolená, v níž se kombinuje povalování na pláži a chytání bronzu s poznáváním zapadlých vesniček. Dalším velkým lákadlem je také fakt, že v Neumu je vše podstatně levnější, než v letoviscích sousedního Chorvatska. Ať už jde o služby nebo zboží v obchodech, v Neumu najdete vždy lepší ceny. Zboží je zde přibližně o 25 až 30 % levnější než na území Chorvatska. Není se tak čemu divit, že do Neumu každým rokem přijíždí stále více turistů.

Neum, Bosna a Hercegovina

Přestože samotný Neum nemá žádné významnější historické památky,jeho poloha vám tento nedostatek vynahradí. Z Neumu to totiž není nijak daleko například do bosenského Mostaru, který je známý především svým unikátním mostem klenoucím se přes řeku Neretvu, ani do chorvatského Dubrovníku, který je památkami doslova posetý a bývá právem nazýván “perlou Jadranu”. V okolí Neumu najdete však ještě mnohem více zajímavých míst a pamětihodností, báječným výletem může být třeba návštěva hradbami obehnaného města Ston, obce Radimlje, kde je k vidění nekropole s náhrobními kameny, nebo ptačí rezervace Hutovo Blato.V nedalekém průlivu Malého Stonu - Kanal Malog Stona se pak ve velkém chovají ústřice.

- jap -

Článek byl zobrazen 10 022 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko